Kontakt

Montažna gradnja Tadej Zimic s.p.
Ul.bratov Komel 29
1210 Ljubljana

ID:SI70525633

T: +386 41 204 650
E: info@zimic.si

Test zrakotesnosti - Blower door test

Izvajamo meritve zrakotesnosti pasivnih in zelo varčnih hiš. Izdamo potrdilo za pridobitev subvencij Eko sklada. Bistvo testa je, da lociramo napake, ki jih izvajalci hiše lahko odpravijo.

Kaj je blowerdoor?

Blower door je velik kalibriran ventilator z merilci tlakov in računalnikom. Začasno ga namestimo na vhodna vrata, da izmeri netesnost hiše in da pomaga najti špranje, kjer nam uhaja zrak. Ventilator prilagaja hitrost vrtenja in s tem uravnava razliko zračnega tlaka med stavbo in okolico. Merimo lahko stavbe, ki spuščajo od 17 do 7.200 m3 zraka v eni uri, kadar merimo z eno napravo in stavbe, ki spuščajo do 14.400 m3 zraka, kadar merimo z dvema napravama.

Blower door test zahteva veliko dela. V stavbi je potrebno najprej zapreti vse zunanje odprtine, kot so okna, vrata, prezračevalne cevi, kanalizacijo, kanalizacijske odduhe.

V sami stavbi je potrebno odpreti vsa notranja vrata, da dosežemo enak zračni tlak v vsej stavbi. Za zamašitev večjih cevi uporabljamo napihljive žoge, manjše cevi in odprtine pa prelepimo. Vhodna vrata odpremo in v odprtino vstavimo kovinski okvir, ki je raztegljiv in se prilagaja glede na velikost odprtine. Preko okvirja napnemo cerado, v cerado vstavimo ventilator Blower door. Ventilator lahko povežemo z računalnikom ali merilnim instrumentom. Naprava meri zračni pritisk zunaj hiše, v samem ventilatorju in v hiši.

Ko ugotovimo, koliko zraka stavba spušča, se lotimo iskanja netesnih mest, kjer nam zrak uhaja. Špranje lahko zatesnimo enostavno in poceni, vendar jih moramo najprej najti. Pri tem nam pomaga Blower door. Ko je v hiši nadtlak/podtlak 50Pa, je prepih skozi špranje precej večji kot običajno. Z anemometrom merimo hitrost zraka v določeni točki. Z njim pregledamo vsa okna, elektro cevi, ki gredo ven iz hiše, in vse ostale preboje stavbne lupine. Preverimo tudi špranje med estrihom in steno, stike med zunanjo steno in stropom in vsa mesta, kjer bi lahko zrak uhajal. Uporabljamo tudi generator megle. Z njim določen prostor v stavbi popolnoma zameglimo in nato opazujemo, kje nam zrak uhaja iz hiše. Ta postopek lahko obrnemo, tako da naredimo v hiši podtlak in zameglimo vsako okno od zunaj. V hiši pa opazujemo, kje na okenskem okvirju nam zrak prihaja v stavbo. Ko zatesnimo špranje, nam Blower door pove, kako dobro smo delo opravili.

Odkrivanje napak z anemometrom in meglo

Anemometer je naprava, s katero določimo hitrost zraka (prepiha) v določeni točki. Glede na velikost luknje ali špranje kjer merimo, ocenimo dejanski pretok zraka npr. v ozki špranji širine cca. 0,5 mm in dolžine 10 cm, kjer je pretok zraka 0,8 m/s je pretok zraka približno 60-krat manjši kot pri luknji širine 5 mm in dolžine 2,5 m in hitrostjo pretoka 0,1 m/s, čeprav je v drugem primeru hitrost pretoka zraka 8 krat manjša.

NAJBOLJŠIH 5 IZMERJENIH REZULTATOV: (tabela je v prenovi)
PASIVNA HIŠA YTONG POSINEK n50=0,14/h
  n50=0,18/h
  n50=0,20/h
  n50=0,21/h
  n50=0,22/h

Če želite izvedbo testa zrakotesnosti nam pošljite povpraševanje , nam pišite na info@zimic.si ali pa nas pokličite na 041 204 650. Cena testa na stanovanjski hiši je 300EUR+DDV in vključuje meritve in iskanje napak s termoanemometrom ter izdelavo poročila za potrebe Ekosklada. Po potrebi napake iščemo tudi z meglo, ki omogoča vizualno kontrolo, kje in koliko prehaja zrak pri določenem oknu ali vratih.

AKCIJA pregled treh oken ali vrat z generatorjem megle med izvedbo testa Blower door za 30EUR+DDV.

Cena testa zrakotesnosti na vrtcih, šolah in bolnišnicah se oblikuje za vsak objekt posebej glede na oddaljenost objekta, velikost objekta ter obseg in zahtevnost del.

V kolikor boste pri konkurenčnemu podjetju dobili ugodnejšo ponudbo, nam ponudbo predložite in meritev Vam bomo naredili po enaki ceni z dodatnim 5% popustom. Pri meritvah zrakotesnosti imamo največ izkušenj, saj smo od leta 2008 izvedli prek 500 meritev zrakotesnosti. Meritve smo izvedli na lesenih hišah večine proizvajalcev in samograditeljev, na opečnih hišah in hišah grajenih iz penjenega betona, Isorast hišah in betonskih hišah. Meritve smo izvedli na številnih šolah in vrtcih, poslovnih zgradbah, stanovanjskih blokih. Opravili smo tudi specialne meritve v laboratorijih ter pri proizvajalcih avtodomov pri več modelih avtodomov in prikolic. Poznamo večino napak in rešitev zanje. Za meritve imamo na razpolago dve napravi BlowerDoor, dva termoanemometra in tri generatorje megle. S svojimi izkušnjami Vam lahko svetujemo pri izvedbi in kasneje pri odpravi napak. Z nami se lahko dogovorite tudi za svetovanje ali izobraževanje v našem vadbenem poligonu, kjer imamo na na 150m2 razstavljenih več modelov streh in sten in prikazanih prek 20 detajlov zrakotesnosti. Pokličite na 041204650 Tadej